Alla i andra och tre till trean?

19 juni 2019

Jodå, alla fyra svenska lag ska ta sig vidare till andra omgången, och vi skulle kunna hoppas på tre lag vidare till tredje kvalomgången.

Tre till tredje omgången?

Redan nu vet vi att vi har minst två lag i andra kvalomgången, Häcken som börjar där och AIK som har en andra chans i EL-kvalet om de åker ur CL-kvalet. Men även Malmö FF och Norrköping ska ta sig vidare från förstarundan, och AIK ska stanna kvar i CL-kvalet åtminstone en omgång till även om de oligarksponsrade armenierna kan bli en obehaglig överraskning.

I kvalomgång två blir det tuffare, men två lag kommer att gå vidare: Malmö ska klara av slovenerna de fått på sin lott och AIK får troligen använda sin andra chans här. Sedan hänger det på Häcken och Norrköping att en av dem slår ut sin seedade motståndare i EL-kval 2. Båda är underdogs, men AZ imponerade inte i Europaspelet i fjor och Dinamo Minsk är inte lika bra som de varit. Visst borde man kunna hoppas på en svensk seger i en av uppgörelserna?

Här är förutsättningarna och lite fakta och spekulationer kring de fyra svenska klubbarnas matcher.

Malmö FF går vidare

Oavsett om det blir NSI Runavik från Färöarna eller Ballymena United från Nordirland i Europa Leagues första kvalomgång får Malmö FF möta en klubb som aldrig tidigare gått vidare i Europaspelet. Vem det blir avgörs den 4 juli när andra matchen i förkvalet spelas. Men vem det blir ska kvitta - MFF ska vinna, allt annat är ett fiasko. Malmö FF inleder hemma den 11 juli och spelar borta den 18 juli.

I andra kvalomgången trissas motståndet upp, men Malmö kommer att vara solklara favoriter även mot NK Domzale (om slovenerna vinner mot maltesiska Balzan i EL-kval 1). Med fem tredjeplatser i ligan de sju senaste åren har Domzale positionerat sig som bättre än de flesta i Slovenien, men en rejäl bit efter Maribor och Olimpija Ljubljana. Laget är byggt på slovener förstärkt med kroater och bosnier. De har aldrig gått längre än till playoff (2017) i Europa, men är inte ofarliga. Då slog de ut tyska Freiburg innan Marseille blev för svåra.

Håller MFF skärpan uppe ska man ta sig till Europa Leagues tredje kvalomgång. Matcherna i andra kvalomgången spelas den 25 juli i Slovenien och den 1 augusti i Malmö - detta naturligtvis förutsatt att det blir Domzale och MFF som möts.

AIK mot Ararat och Maribor

AIK har fått en bra lottning i Champions League-kvalet. Man börjar borta mot armeniska Ararat-Armenia som är en lång resa, men det fanns betydligt svårare lag att dra.

Ararat-Armenia bildades 2017, ägs av en stenrik oligark och vann ligatiteln i år när de debuterade i armeniska förstadivisionen, dock bara med en poängs marginal.

Enligt Transfermarkt är AIK:s trupp värd tre gånger så mycket som Ararats. Jag hittade fem spelare med A-landslagsmeriter i deras trupp, men alla från mindre fotbollsländer som Armenien, Haiti, Makedonien och Kap Verde och de flesta med bara några få framträdanden.

Enligt Uefas regler borde inte Ararat-Armenia få ställa upp i CL-kvalet eftersom det krävs att man varit professionell klubb i tre år för att få Uefalicens. Tydligen har Ararat-Armenia överklagat det beslutet och har antingen blivit godkända eller är en av de klubbar som är under fortsatt utredning. Vilket det är har jag inte lyckats få reda på.

AIK spelar borta den 9 juli och hemma den 17 juli och är favorit.

Om AIK motsvarar förväntningarna möter man Maribor i CL-kvalets andra omgång, förutsatt att slovenerna vinner över isländska Valur i första kvalomgången. Maribor är inget lätt motstånd, men de andra nio alternativen var värre.

Maribor har vunnit mer än hälften av Sloveniens ligatitlar sedan landets självständighet 1991 och har Europameriter inget annat slovenskt lag är i närheten av. 2017-18 tog de sig till Champions League och kryssade mot Sevilla och Spartak Moskva. Det som kan ge AIK visst hopp är att det inte gick så bra i EL-kvalet i fjor för Maribor. Då blev det stryk mot Rangers. Maribor är favoriter men AIK har en hyfsad chans.

Enligt lottningen börjar AIK borta 23-24 juli och spelar hemma 30-31 juli, men speldagarna är inte bekräftade.

Skulle AIK åka ut får de en andra chans i Europa League-kvalets Champions route - spåret för CL-kval-förlorare. Där lottades andra omgången också på onsdagen, och om AIK åker ut mot Ararat i första omgången (vilket inte ska hända) får man i EL-kval 2 möter förloraren i mötet mellan mästarlagen från Gibraltar och Kosovo (Lincoln Red Imps och Feronikeli).

Norrköping till Irland och Vitryssland

IFK Norrköping kommer förhoppningsvis att vinna mot irländska Saint Patrick’s Athletes i EL-kval 1 men får det svårare mot Dinamo Minsk i andra omgången.

Irländska ligafemman (slutade femma 2018 och ligger femma nu) St Patrick’s har varit borta från Europa under några år och varit nere som sjua-åtta i den inte särskilt lysande irländska ligan. Senaste Europaframträdandet var 2016 då de med viss möda slog ut ett luxemburgskt lag innan de förlorade med uddamålet mot just Dinamo Minsk.

Norrköping lottades att börja hemma, men det ändrades av Uefa, så första matchen går i Dublin den 11 juli och returen i Norrköping den 18 juli.

Dinamo Minsk möter lettiska Liepaja i första kvalomgången och bör ta sig vidare utan större problem. Dinamo kommer också att vara favoriter mot Norrköping, men IFK är långt ifrån chanslösa. Dinamo Minsk imponerade i fjor när man slog ryska storlaget Zenit med 4-0 hemma. Mindre imponerande var det att man inte kunde gå vidare, utan förlorade returen med 8-1 efter förlängning! Det talar också emot Dinamo att man redan nu, efter elva matcher, är frånkörda av Bate Borisov i ligan och att det var runt 2015 de hade sin senaste framgångsperiod i Europa (två raka gruppspel).

Norrköping är lottat att börja hemma den 25 juli med retur i Minsk den 1 augusti, men datumen är inte bekräftade än. Detta naturligtvis förutsatt att både Norrköping och Dinamo Minsk gör sina jobb och går vidare till andra omgången.

Häcken mot AZ

Cupvinnarna BK Häcken går direkt in i Europa League-kvalets andra omgång där de ställs mot AZ från Alkmaar i Holland. En klart lättare lottning än RB Leipzig som Häcken fick i fjor. Alkmaar Zaanstreek kom fyra i ligan, men var 28 poäng efter segrande Ajax. Deras EL-kval förra året imponerade inte: ut mot Kairat från Kazakstan efter ha förlorat med 2-0 borta. AZ spelar i en bättre liga än Häcken, har en trupp som är värderad fem gånger högre och är favoriter. Men att vinna är inte omöjligt om Häcken har en bra dag och AZ en mindre.

Skulle Häcken slå ut AZ får man dessutom fördelen av att möta ett oseedat lag i tredje kvalomgången.

Enligt lottningen börjar Häcken borta den 25 juli och spelar hemma den 1 augusti, men det är ännu inte bekräftat.